Cel mai bun racitor de aer

racitor aer bun

Cu siguranta iti doresti cel mai bun racitor de aer portabil sau mobil pentru casa sau birou. Dupa ce stabilesti ca anume un semenea dispozitiv este ceea de ce ai nevoie in materie de climatizare, incepe sa vezi modele cu diferite puteri de racire. Citeste parerile utilizatorilor, recomandarile si recenziile pentru marcile de top.

Asa iti poti face o idee la ce sa te astepti de la asemenea dispozitive de racire. Sunt si dispozitive multifunctionale ce pot raci, purifica sau chiar ioniza aerul. Daca doresti un model cu un raport pret calitate bun, alege cu grija functiile de care ai nevoie.

Top cel mai bun racitor de aer

Daca vrei sa alegi un racitor de aer bun, trebuie sa vezi top modele si pretul la care vin acestea. De regula, pe piata din Romania vei gasi modele pentru orice nivel de buget. Ai de ales intre dispozitive mia mici sau mai mari, portabile, mobile sau cele care sunt mai mult stationare.

In aceast articol noi ne-am gandit sa iti prezentam cateva modele care pot fi o alegere insirata atunci cand doresti sa gasesti o solutie buna pentru racirea incaperilor pe timp canicular. Daca nu ai cum sa alegi un aparat de aer conditionat bun, sau un ventilator de camera de calitate, aceasta alternativa este una care isi merita locul in lista ta de optiuni.

Model recomandat

Racitor de aer Honeywell HYF260E

racitor de aer bun

Putere de racire: 35 W
Functii utile: Timer, oscilatie, mod somn, telecomanda
Zgomot: 48 dB
Inaltime: 101 cm

Model recomandat

Racitor de aer, umidificator si purificator Orion OAC-702BS

top racitor aer

Putere de racire: 65 W
Functii utile: 
Telecomanda, rezervor de apa
Zgomot: 
65 dB
Inaltime: 
70 cm

Model recomandat

Racitor de aer portabil ARCTIC AIR COOLER DK-7048

racitor de aer mobil

Putere de racire: 10 W
Functii utile: 
Purificare, umidificare
Zgomot: 
20 dB
Inaltime: 
17 cm

Model recomandat

Racitor de aer Zilan ZLN-3437

racitoare de aer bune

Putere de racire: 45 W
Functii utile: 
Oscilare, temporizator, telecomanda
Zgomot: 
60 dB
Inaltime: 
80 cm

Model recomandat

Ventilator turn pentru racirea aerului + ventilator de mana

racitoare bune

Putere de racire: 45 W
Functii utile: 
Timer si oscilare
Zgomot: 
25 dB
Inaltime: 
– cm


Alege informat

Cum alegi racitorul de aer cel mai bun

racitor de aer

Racitorul de aer un dispozitiv care furnizeaza aer racit si eventual umidificat intr-o incapere. Acest lucru se intampla prin utilizarea apei si a ventilatorului, cu minim consum de energie sau alte resurse.

Racitorul de aer electric are la baza un ventilator, o pompa de apa si un sistem de filtrare, toate amplasate intr-un cadru de plastic relativ compact. Aerul evacuat din interior disperseaza apa si face temperatura interioara mai confortabila atunci cand este foarte cald.

Filtrele din dotare au rolul de a spala aerul, particule daunatoare si mirosuri neplacute. Unele racitoare cu functie de umidificare pot sa disperseze si uleiuri esentiale. Racitorul de aer poate functiona si ca un ventilator, fara utilizarea apei. In acest caz, rolul lui este de a pune in miscare masele de aer.

Eficienta aparatului respectiv depinde de umezeala relativa si temperatura aerului din camera. Majoritatea aparatelor care au si functie de umidificare sau purificare, sunt dotate cu senzori de umiditate si temperatura care regleaza automat modul de lucru.

Racitoarele de aer sunt utilizate in principal magazine, saloane, birouri mici sau spatii de locuit. Sunt indicate de a fi folosite cand nu este posibila instalarea unui aparat de aer conditionat. Ele nu usuca aerul, precum ventilatoarele de camera clasice.

Cele mai bune racitoare de aer pe care le-am vazut, sunt multifunctionale si incorporeaza mai multe functii. Pot purifica, ioniza, raci si umidifica aerul. Pentru eficienta, trebuie folosite in incaperi cu marimile pentru care sunt concepute.

Specificatii tehnice

Despre cel mai bun racitor de aer

Racitoarele de aer sunt o alternativa okay pentru aparatele de aer conditionat fixe. Ele nu functioneaza pe baza de agent de racire, ceea ce reduce impactul negativ asupra mediului. Aceste dispozitive sunt conforme cu multe standarde tehnologice si de consum pentru a concura cu alte aparate de climatizare din piata.

Trebuie sa cunosti faptul ca racitoarele de aer pot avea diverse functii precum diminuarea temperaturii in incinta, umidificarea, purificarea aerului sau ionizarea. Unele modele mai progresive pot avea si mod de incalzire pentru a putea fi utilizate tot timpul anului. Incepeti prin a idendifica nevoile pe care le aveti si stabiliti functiile necesare si materialele de finisaj.

Pentru ca sunt dispozitive mobile si portabile, nu veti avea nevoie de tubulaturi de evacuare a aerului ca la aparatele de aer conditionat portabile.

Vedeti si modele cu filtrare antibacteriana ce indeparteaza particulele de praf si murdaria din aer. Sistemul de filtrare de regula presupune filre de praf si trecerea aerului prin apa, sau spalarea lui. Verificati disponibilitatea acestora neconditionat inainte de cumpararea unui model anume.

Nu treceti cu vederea si aspectul exterior, pentru ca el urmeaza sa se incadreze in spatiul de locuit sau de birou. Cel mai bun racitor de aer se poate pozitiona in dormitor, in camera de zi sau exact acolo unde aveti nevoie.

Vedeti daca pe langa panoul de control aveti si telecomanda, poate fi utila. Asigurati-va ca totul este clar notat astfel incat sa nu apara complicatii in operarea dispozitivului de racire. De regula operarea aparatelor de este de baza, doar cu cateva butoane sau comutatoare.

Avantaje si dezavantajele racitorului de aer

Daca vorbim de avantajele racitorului de aer, putem specifica consumul redus de curent, crearea unui climat local benefic pentru sanatate, efect antibacterian si de improspatare a aerului. Aditional la capitolul dotari poti avea dispenser de arome, racire fara utilizare freon, doar cu ventilare si apa.

Sunt de regula dispozitive simple tehnologic, nu foarte complexe, sunt compacte si proiectate bine.
Au un cost de achizitie avantajos, si o capacitate variabila de racire. Reciscularea aerului este un alt efect benefic pentru comfortul tau.

Pe partea de dezavantaje, putem avea nivel de zgomot mai crescut decat la aparatele de aer conditionat clasice. In plus, racirea aerului se poate face doar cu cateva grade, si nu poate cobora foarte jos. Trebuie sa ai in vedere acest aspect cand alegi acest tip de aparate de racie.

Principiul de lucru a racitorului de aer

Un racitor de aer pe baza de apa este un dispozitiv specializat in crearea unei atmosfere confortabile intr-o incinta. Airul poate fi racit, purificat sau umidificat. Racirea atmosferei are loc dupa evaporarea apei reci cu ajutorul unui ventilator. In tot acest proces nu sunt folosite substante chimice, inclusiv agenti de racire si freon. In plus consumul de curent este mai mic decat la aerul conditionat.

Un racitor de aer electric cu umidificare este un dispozitiv ce absoarbe aerul si il trece prin filtre, dintre care unele sunt umezite continuu cu apa. Caldura aerului duce la evaporare si astfel temperatura in incinta este diminuata.

Filtrele care se incadreaza in racitor curata aerul de praf, particole mici si mari, dar si mirosuri. Practic aerul in interior este fortat sa fie stors prin filtrele racitorului si recirculat de mai multe ori.

Desi un racitor de aer poate filtra si raci o cantitate mare de aer, este la fel de probabil ca acesta fie evacuat afara prin intermediul usilor si ferestrelor daca sunt deschise. Astfel, aparatul va fi fortat si nu va fi deloc eficient. Asigurati-va ca incinta este izolata de factorii externi atunci cand aparatul este pus in functiune.

Un racitor de aer cu apa, poate fi folosit si doar ca ventilator daca aveti nevoie doar de atat. Atunci cand umiditatea aerului este prea mare, si doriti ca nivelul ei sa scada, doar functia de ventilare va poate ajuta. Apa nu va fi evaporata, ci din contra, va duce la uscarea aerului.

Racitoarele stationare sunt conectate la alimentarea cu apa prin intermediul unor furtunuri la recipient. Daca dispozitivul are si functie de purificare a aerului, filtrele vor capta toate impuritatile si vor necesita curatarea periodica. La racitoarele de uz casnic, toate impuritatile vor fi dipozitate intr-o nisa dedicata, pentru a fi evacuate ocazional.

Consumul de apa

Umidificarea aerului si purificare se face datorita racirii si temperaturii contrastante a aerului si a vitezei de rotatie a ventilatorului. In sezonul cald, un racitor fix conectat la o retea de alimentare cu apa cu o alimentare pe termen lung utilizeaza peste zece litri de apa pe ora. Racitoarele de aer casnic, cu o capacitate mai mica si recipient de apa utilizeaza de zece ori mai putina apa. Cu cat temperatura interioara este mai diminuata, cu atat este necesar mai putin lichid pentru a-l raci.

Consumul de energie electrica

Consumul de energie la cel mai bun racitor de aer depinde de puterea motorului racitorului, de clasa eficientei energetice si de functiile suplimentare pe care le are in dotare. Ele folosesc mai putin curent electric, daca comparam cu acelasi volum care este necesar ca aparatele de aer conditionat sa raceasca acelasi volum de aer. Este o varianta economo din acest punct de vedere care nu va incarca factura de curent cu siguranta.

Conditii de utilizare a racitorului de aer

Eficienta procesului de racire cu apa este dictata de conventiile de mediu, cum ar fi umiditatea si temperatura aerului. Eficienta maxima a dispozitivului este asigurata atunci cand umiditatea din incinta este la un nivel optim. Dar chiar si in conditii mai dificile, aerul poate fi racit intr-un mod optim prin ajustarea vitezei si programelor din dotare. Daca nivelul umiditatii este deja mare, racitorul poate fi comutat sa mearga doar pe mod de ventilare.

Insa pe partea de umiditate, situatia este dictata in cele mai multe cazuri de vremea de afara. In cest sens, are rost sa adaptezi programele de lucru in dependenta de prognoza meteo. Racitoarele pot fi utilizate in mai multe conditii de clima, si se preteaza in special in zone calduroase, orase mari care se confrunta cu canicula sau nivel de umiditate insuficient.

Utilizarea racitorului creste exponential atunci cand se duce frigul si vin zilele calduroase, respectiv creste temperatura aerului. Reamintim ca trebuie sa restrictionati accesului aerului cald de afara in interiorul incaperii.

Gasesti si modele ce pot fi folosite iarna, atunci cand ai nevoie de a produce caldura. Functia de incalzirea este buna pentru zilele de tranzitie de la cald la rece. Aceste dispozitive au diverse moduri ce pot fi comutate.

Racitoarele evaporative sunt folosite pentru a raci spiritul intr-o multitudine de incinte. Aceste dispozitive sunt indispensabile in cazurile in care nu se pot folosi dispozitive dedicate precum aparatele de aer conditionat mai costisitoare.

Partea maiestuoasa a racitoarelor este ca nu usuca aerul, nu consuma curent la fel ca aparatele de aer conditionat si nu folosesc substante chimice pentru racire. Aerul furnizat de racitor este pur.

Mentenanta periodica

Racitorul de aer poate sluji la capacitate maxima pentru o lunga perioada de timp. Pentru aceasta performanta, acesta trebuie intretinut si curatat corespunzator. Va trebui a cureti recipientul pentru apa, filtrele si containerele pentru impuritati. De aceste actiuni depinde calitatea aerului in casa ta, iar tu vei dori un aer cat mai pur. Daca locuiesti intr-o zona cu un nivel al poluarii redus, mentenanta opoti face cam la jumatate de an. Pentru zone cu trafic intens si nivel de poluare intens, se recomanda intervalele de curatare din manual. Pentru a ingriji recipientele si filtrele, poti folosi apa calda si o laveta, fara a folosi substante chimice.

Curatarea sestimatica a filtrelor permit acestora sa aiba o durata de viata mai extinsa. In plus, aerul pe care il vei respira va fi mai curat. Dupa fiecare curatare, trebuie sa va asigurati ca filtrele sunt amplasate etans pe suprafata lor de lucru. Aceasta curatare periodica poate fi facuta de oricine si nu este nevoie de cunostinte avansate in domeniu.

Functii aditionale benefice

Modificarile progresive ale racitoarelor de aer sunt echipate cu telecomanda. Astfel poti seta aparatul mult mai convenabil. Plus, ai acces la temporizator si indicatoare de curatare. Acestea va vor atentiona cand aparatul are nevoie de mentenanta periodica.

Cam toate modelele au memorie si pasteaza setarile o data stabilite, chiar daca sunt deconectate complet de la sursa de curent. Astfel, de fiecare data cand porniti aparatul, el va relua lucrul in modul normal, setat anterior. Asa economisiti mai mult timp. Este usor de alimentat un racitor de aer cu apa.

Doar adaugand periodic apa si pornind aparatul, va puteti bucura de un aer mai curat si rece. In cazul aparatelor mai avansate, puteti avea jeturi de aer multi-directionale, iluminare sau conectare la telefonul dumneavoastra prinr-o aplicatie dedicata. Astfel de aparate de racire smart au un pret de achizitie ceva mai mare, dar sunt perfecte pentru pasionatii de tehnologie avansata. Puteti fi in pas cu inovatia si la acest capitol.

Aparat de aer conditionat portabil sau racitor de aer

La un moment dat, ai putea sa te confrunti cu intrebarea, ce aparat sa aleg, un aparat de aer conditionat portabil sau racitor de aer.

Diferentele majore intre un aparat de aer conditionat mobil si un racitor de aer sunt cauzate de principiul de functionare. Aparatul de aer conditionat raceste aerul prin utilizarea unui agent frigorific si un vaporizator, iar in cursul schimbului termic temperatura aerului descreste. In acest fel, la un aparat de aer conditionat mobil racirea aerului are loc prin intermediul compresorului.

Scopul general al unui aparat de aer conditionat mobil este racirea aerului in primul rand, iar orice functie aditionala va fi pe planul doi. Racitorul de aer este un complex climatic cu functia de spalare a aerului, cu purificare si umidificare. Avand in vedere ca face mai multe lucruri vis-a-vis de anumiti parametri ai aerului, racirea poate deveni nesemnificativa.

Dar si productivitatea aparatelor de aer conditionat mobile poate fi scazuta datorita conductei de evacuare. Problema este ca aceasta nu este in mod natural dotata cu izolatie termica a tubului. In plus, o parte din aer se poate strecura prin fereastra usor deschisa. Acest lucru este cauzzat de acel furtun de evacuare necesar, care face eficienta de scadere a temperaturii aerului mai redusa decat ar trebui in mod normal.

Daca vrei sa cresti eficacitatea utilizarii aparatului de aer conditionat portabil cand ai nevoie de racire mai accentuata, se recomanda ca structura geamului pe care il ai cel mai aproape de aparat, sa fie prevazuta cu un adaptor pentru furtun si sa izoleze de scaparile caldura.

Racitor de aer fara evacuare

Daca evacuarea furtunului nu este posibila, este de preferat sa optezi pentru un racitor de aer care nu are nevoie de asa ceva. Totul este incorporat intr-o unitate unica, fara furtunuri si tuburi anevoioase. Este o varianta buna in birouri nu foarte mari si nu necesita investitii considerabile in materie de pret achizitie. Gasiti o gama variata de modele pentru toate gusturile si necesitatile.

La un aer conditionat portabil, aerul cald aspirat de catre dispozitiv este indepartat din instalatie printr-un tub sau o aerisire in mediul exterior, adica afara. Racitorul de aer in contrast, se foloseste de apa si un ventilator pentur a raci si umidifica aerul. Contrar aparatului de aer conditionat mobil, racitorul nu deshidrateaza atmosfera din incinta.

Nu va recomandam neaparat functii foarte inovatoare, pentru ca in primul rand un asemenea aparat trebuie sa purifice si sa raceasca. Daca gasesti un aparat care face aceste doua lucruri foarte bine, poti spune cai ales produsul cel bun. Acum, cele mai bune racitoare de aer pot avea un pret ceva mai ridicat, dar diferenta merita cu siguranta, parerea mea.

Ca rezultat, este recomandat un aparat de aer conditionat mobil celor care vor o racire ceva mai intensa a camerei, iar un racitor de aer celor care au nevoie de un dispozitiv climatic care va si purifica, umezi si filtra aerul. Vei avea o racire mai modesta a aerului si este adecvat sa va ganditi la caracteristicile de temperatura si umiditate ale aerului care domina in incinta de utilizare.

Tags:

Kotoi

Kotoi

Sunt Kotoi. Pasionat de tehnologie si electrocasnice. Imi place sa descopar modele de produse noi si sa le testez. Scriu pe kotoi.ro despre lucrurile care ma pasioneaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.